Droge huid vs. vochtarme huid

Ze worden vaak ten onrechte met elkaar verward; de droge huid en de vochtarme huid. Wat vrij begrijpelijk is, aangezien de symptomen erg op elkaar lijken. Denk bijvoorbeeld aan een trekkerig gevoel, roodheid, schilfering, dofheid en gevoeligheid van de huid. Toch zit er een groot verschil tussen een vochtarme huid en een droge huid en hebben ze vaak ook beide een andere aanpak en verzorging nodig. 

Het verschil tussen de droge huid vs. de vochtarme huid

Het grootste verschil tussen een droge en een vochtarme huid zit hem in wat de huid tekort komt, waardóór deze zo droog aanvoelt. Zo komt een droge huid door een tekort aan vet/talg, terwijl een vochtarme huid ontstaat door een tekort aan vocht. Twee hele verschillende dingen dus! Je begrijpt waarschijnlijk wel dat deze twee verschillende soorten tekorten daarom ook een verschillende soort behandeling en verzorging nodig hebben. Wel kan het zo zijn dat jouw droge huidprobleem zowel ontstaat door een vochttekort als een talgtekort, waardoor je eigenlijk beide punten aan moet pakken om echt resultaat te gaan zien en voelen.  

Wat is een droge huid?

Een droge huid staat bekend om zijn lage talgproductie. Onze huid heeft talg nodig om gezond en soepel te blijven. Het beschermt de huid tegen uitdroging en een te sterke vochtverdamping. Daarnaast bepaalt talg in combinatie met je zweetklieren de zuurgraad van je huid en deze beschermt je weer tegen bacteriën en ziekteverwekkers. Super belangrijk dus!
Wanneer je talgproductie te laag is, raakt je huid uit balans. Het gevolg is een droge huid die snel overgevoelig reageert, droog en trekkering aanvoelt en soms rood en schilferig kan zijn. 

Een te lage talgproductie is wat moeilijker direct te behandelen dan een laag vochtgehalte. Wat je vooral moet voorkomen is het gebruik van talgregulerende crèmes en het te grondig wassen van de huid. Skip de reiniging echter niet helemaal, want het reinigen van je huid is ook voor een droge huid wél enorm belangrijk! Naast het verwijderen van vuil, zorgt een goede reiniging er namelijk ook voor dat de verzorgingsproducten die je vervolgens aanbrengt, dieper in de huid kunnen komen en dus beter hun werk kunnen doen. Gebruik daarom een extra milde reiniger, zoals deze zachte reinigingsmelk of deze heerlijk schuimende reinigingsmousse, die je natuurlijke talgproductie niet verstoort. Verder is het gebruik van een volle en iets vettige crème aan te raden bij een droge huid, zoals deze hydraterende crème die, ondanks zijn vollere textuur, wel lekker snel intrekt.

Wat is een vochtarme huid?

Een vochtarme huid wordt ook wel een gedehydrateerde huid genoemd en ontstaat, zoals de naam al zegt, door een tekort aan vocht. Wanneer je huidcellen uit minder dan 10% vocht bestaan, spreken we van een vochtarme huid. Door een tekort aan vocht voelt je huid niet alleen droog en trekkerig aan, maar zal je huid ook sneller rimpeltjes en lijntjes gaan vertonen en dat wil je natuurlijk niet! Daarom is het belangrijk dat je een huid met een vochttekort goed verzorgd. Dit doe je ten eerste door goed op je vochtinname te letten. Drink jij wel minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag? (En nee, koffie en frisdrank tellen niet mee!) Zo nee, dan is dat stap 1 tegen een vochttekort! Wanneer je huid niet voldoende vocht aangeboden krijgt, kan het dit namelijk ook niet vasthouden en droogt deze dus langzaam steeds verder uit. Niet de bedoeling!

Is jouw vochtinname in orde, maar heb je alsnog last van een vochtarme huid? Dan betekent dat dat je huid niet voldoende vocht vasthoudt. Dit kan komen doordat jouw huid te weinig hyaluronzuur bevat. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof (je huid maakt dit zelf aan), dat in staat is om 1000x zijn eigen gewicht aan vocht aan zicht te binden. Dit stofje werkt dus als een spons voor jouw huid, maar wanneer je huid niet voldoende van die sponsjes meer heeft - dus te weinig hyaluronzuur - dan kan je huid het vocht dat het aangeboden krijgt, niet vasthouden en blijft je huid dus een tekort houden. De oplossing hiervoor is het toevoegen van hyaluronzuur aan je verzorgingsroutine, zodat je je huid een handje kan helpen. Dit hoog geconcentreerde serum is daar uitermate geschikt voor! Door de kleine en lichtgewicht moleculen kan de hyaluronzuur extra diep in de huid binnendringen en door de hoge concentratie werkt dit als een echte hydratatie-boost voor je huid!

Heb ik een droge huid of een vochtarme huid?

Het is begrijpelijk als jij nu niet 1, 2, 3 weet of jouw huid nou een tekort heeft aan talg of aan vocht. De symptomen zijn immers nagenoeg identiek en het verschil is dan ook moeilijk merkbaar. Wel is het zo dat een droge huid eigenlijk altijd aanwezig is, omdat je talgproductie een stukje aanleg is, terwijl een vochtarme huid in de bepaalde periodes kan ontstaan, zoals in de winter (hoe dat komt, leg ik je uit in dit artikel over de winterhuid) of naar mate omdat je ouder wordt, omdat je lichaamseigen hyaluronzuur dan langzaamaan afneemt. Wil jij 100% zeker weten of jouw droge huid komt door een talgtekort of een vochttekort, dan kan je het beste een huidanalyse en/of huidscan uit laten voeren door een deskundige schoonheidsspecialiste. Zij kan dan jouw talg- en vochtpercentages meten met de juiste apparatuur, zodat jij precies weet hoe jouw huid ervoor staat en wat het nodig heeft!

 

"Biologische haver en hyaluronzuur om de meest droge, vochtarme en gevoelige huid te helpen."

Bio Phytorelax | Hydro Avena